it-market.cz| Informační technologie| Kyberbezpečnost

Kybernetická bezpečnost v roce 2023 a jak přežít rok 2024!

Rok 2023 byl pro obor kyberbezpečnosti stěžejní. Současný trh se potýká s vážnějším nedostatkem kvalifikovaných pracovníků v IT, takže naléhavě potřebné, vysoce odborné znalosti jsou jen stěží dostupné v rámci podnikového týmu. Společnosti, které neudržely krok s riziky a nezbytným zabezpečením tak čelily ve větší míře kybernetickým útokům často provedenou formou služby On-demand, a to jednotlivci či organizovanými skupinami.

Pro lepší zabezpečení Vaší organizace kromě služeb jmenovaných níže organizujeme pravidelně webináře zdarma na různá témata, včetně těch kyberbezpečnostních. Již 17. 1. se budeme zabývat tématikou NIS2 a její implementace do českého právního řádu.

Nejčastější typy kybernetických útoků v roce 2023

Ransomware: malware, který šifruje uživatelská data a požaduje výkupné za jejich dešifrování. Zneužívá zranitelnosti známých bezpečnostních chyb v neaktualizovaných softwarech a operačních systémech a využívá klamné e-maily, škodlivé odkazy nebo falešné přílohy ke spuštění na uživatelském zařízení.

DDoS: útoky, které mají za cíl přetížit webovou stránku nebo službu tak, aby nebyla dostupná pro její legitimní uživatele. Tyto útoky jsou výrazně jednodušší u podnikových sítí s absencí bezpečnostních opatření, jako jsou filtry na úrovni sítě, detekce anomálií a distribuované síťové architektury.

Phishing: podvodné mnohem sofistikovanější kampaně než dříve, které mají za cíl získat citlivé informace, jako jsou hesla nebo čísla kreditních karet. Využívá nedostatečné vědomí uživatelů především vyžadováním akcí z e-mailů, zpráv z “důvěryhodných“ zdrojů například bank, vládních institucí nebo z cizích, ale i vlastních firem.
V kybernetickém prostředí se také rozšířily nástroje a služby, se kterými lze relativně snadno provést útok podle téměř jakéhokoliv scénáře kyberkriminality. A rozvíjející se trh s kybernetickou kriminalitou formou služby uspokojuje kyberzločince od těch vysoce technicky zdatných až po naprosté začátečníky. Nástroje a taktiky, které byly kdysi základem pokročilých hrozeb, se dnes staly snadno dostupným zbožím.

Jak jsme vás chránili?

V roce 2023 jsme podnikli řadu opatření, abychom chránili své zákazníky před kybernetickým útoky. Patří mezi ně:

Co nás čeká v roce 2024 v oblasti kyberbezpečnosti?

Očekáváme, že v roce 2024 bude kybernetická bezpečnost vzhledem k dynamickému vývoji tohoto roku mnohem důležitější. Kybernetické útoky budou stále sofistikovanější, zapojí se ve větší míře umělá inteligence a automatizace a budou mít pro podniky a jednotlivce značné důsledky.

Proto jsme připraveni i na rok 2024. Budeme i nadále usilovat o zlepšování našich služeb a poskytovat Vám to nejkvalitnější zabezpečení.

Děkujeme vám za Vaši důvěru a spolupráci v roce 2023. Věříme, že i v roce 2024 budeme vylepšovat Vaši kybernetickou bezpečnost, abychom ji udrželi na nejvyšší úrovni.

Webináře pokračují i v roce 2024!
Záznamy z uplynulých k dispozici!

Kompletní informace najdete na našem webu it.scenario.cz

Aneta Šlesariková
obchodní referent IT
tel: +420 702 034 045
[email protected]
 
Ondřej Strachota
specialista kyberbezpečnosti
tel: +420 602 111 071
[email protected]
 
David Zvonek
specialista kyberbezpečnosti
tel: +420 602 777 487
[email protected]
 
Facebook
Instagram
Website
© 2023 | Scenario s.r.o. Pohraniční 1435/86 703 00 Ostrava | Czech Republic
Chcete změnit způsob přijímání těchto e-mailů?
odhlaste odběr.
Scenario s.r.o.